"Gazprom" a jeho role na politické scéně Ruské federace - Fayziyev, Kamol (2007)
Cílem této diplomové práce je ukázat podstatnou roli plynarenské společnosti "Gazprom" v politice a ekonomice Ruské federace, která je dnes většinou ovládána státem."Gazprom" vystupuje jako přirozený monopol na vnitřním energetickém trhu Ruska, jako jediný vývozce plynu z Ruska, ovládá všechnu síť dopravních potrubí Ruska, patří mu aktiva v zahraničí. Je přítomen i v jiných sférách hospodářství, čímž se stává vlivným instrumentem vnitřní a vnější politiky a ekonomiky Ruska.