Srovnání podnikání v ČR a SR - Malá, Veronika; Kalinová, Miluše, 1952-; Žák, Květoslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Práce se zabývá srovnáním podnikání v České a Slovenské republice se zaměřením hlavně na právnické osoby. Výklad je pro názornost doplněn o výpočty. První kapitoly se věnují charakteristice jednotlivých pojmů obchodního práva, s nimiž je potom dále operováno. Druhá kapitola zvlášť vysvětluje jednání podnikatele, třetí se zaměřuje na obchodní společnosti se zahraniční majetkovou účastí, další na obchodní rejstřík a komparaci zápisu do něj. V páté a šesté kapitole se již dostáváme k samotným obchodním společnostem ? a sice k jejich založení a vzniku a zrušení a zániku. Sedmá kapitola sleduje české i slovenské společnosti z účetního pohledu, osmá pak z daňového. Dále jsou analyzovány personální náklady, desátá kapitola popisuje podporu malých a středních podnikatelů v obou zemích. V posledních kapitolách porovnáme výhody a nevýhody dřívějšího vstupu Slovenské republiky do Eurozóny a provedeme komparaci konkurenceschopnosti dle několika kritérií.
Vedoucí práce: Miluše Kalinová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses