Postoj Svatého stolce k válečným konfliktům a napětí v mezinárodních vztazích v 80. letech 20. století - Hovorková, Jana; Drhlík, Alois, 1929-; Kratochvíl, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Diplomová práce se zabývá postojem Svatého stolce jako subjektu mezinárodního práva k válečným konfliktům a napětí v mezinárodních vztazích v 80. letech 20. století, tedy v době části pontifikátu Jana Pavla II. (1978-2005). V první, spíše teoretické části, jsou vysvětleny základní pojmy vztahující se ke Svatému stolci, papežův primát, vnitřní struktura fungování Římské kurie se zaměřením na Státní sekretariát a Papežskou radu pro spravedlnost a mír, principy diplomacie Svatého stolce, východiska pro pontifikát Jana Pavla II. (II. vatikánský koncil a jeho dokumenty, Ostpolitik Svatého stolce), znaky programu pontifikátu Jana Pavla II. a jím upřednostňované nástroje a aspekty. Druhá, aplikační část, na vybraných případech z 80. let 20. století ? spor o Beaglův průliv, válka o Falklandy, napětí v Polsku, nikaragujský režim a problematika teologie osvobození a občanská válka v Libanonu ? ukazuje konkrétní postoj Svatého stolce či jeho roli v nich.
Vedoucí práce: Alois Drhlík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; Libanon; Nikaragua; Polsko; mír; diplomové práce; Lebanon; Nicaragua; Poland; peace; master's theses