Aspekty voľného pohybu osôb v komunitárnom práve - Schneiderová, Petra (2008)
Táto diplomová práca sa zaoberá právnou úpravou voľného pohybu osôb v komunitárnom práve, jej vývojom a súčasným stavom. Konkrétne sa zameriava najmä na zmeny v právnej úprave, ktoré nastali po prijatí smernice 2004/38/ES, ktorá zrušila predchádzajúce smernice upravujúce túto oblasť. Práca sa zaoberá prínosmi tejto smernice v oblasti slobody pohybu, ktoré spočívajú najmä v zjednodušení úpravy a rozšírení oprávnených subjektov. Rozbor smernice sa zameriava na práva plynúce z voľného pohybu a na možné obmedzenia tejto slobody. Práca porovnáva aj českú právnu úpravu, ktorá smernicu implementovala a jej súlad s požiadavkami smernice.