Systém podpory investic v SRN a možnosti jeho využití pro české firmy - Kučerová, Renata (2008)
Diplomová práce je napsána s cílem podat budoucím i současným českým investorům přehled o tom, jak jsou v Německu podporovány investice a jak tento systém mohou využít české firmy. Investoři jsou podporováni jednak přímo, sítí institucí, které pomáhají podnikatelům, a formou investičních a jiných pobídek. Nepřímá podpora spočívá ve vlastní kvalitě podnikatelského prostředí, proto práce detailně analyzuje jeho faktory, ale také další vlivy na aktivitu investorů - náročnost založení firmy, problematiku obchodního práva a množství administrativních překážek brzdících počátek podnikání. Součástí práce je také vlastní výzkum názorů českých firem v Německu, který doplňuje teoreticky popsaný systém podpory investic.