Společná obchodní politika EU s důrazem na celní problematiku - Řepová, Barbora (2008)
Teoretická část práce shrnuje nástroje obchodní politiky, zejména cla, jejich teoretické rozdělení. Dále charakterizuje současnou Společnou obchodní politiku Evropské unie ? hlavní pilíře realizace a uplatňované nástroje. Praktická část obsahuje celní aspekty Společné obchodní politiky ? uplatňovaná obchodní opatření, původ a hodnota zboží, celní preference, celní režimy, celní řízení atd. Hlavními předpisy v této oblasti jsou Celní kodex ES a Společný celní sazbeník.