Bankovní instrumenty k zajištění komerčních rizik v mezinárodním obchodu - Kurčová, Karolína (2008)
Práce se zabývá bankovními zajišťovacími instrumenty - dokumentárním akreditivem, bankovní zárukou a směnečným avalem. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na tyto instrumenty. Pro využití v oblasti zahraničního obchodu hraje významnou roli jejich úprava Mezinárodní obchodní komorou v Paříži, proto se práce zaměřuje na rozbor a význam těchto pravidel - u dokumentárního akreditivu zejména na porovnání nové revize UCP 600 s předchozí verzí, v případě bankovní záruky pak na nedostatky URDG vůči pravidlům akreditivním a jejich připravovanou revizi.