Priority rozvoje cestovního ruchu v zemích EU a jejich promítnutí do koncepčních dokumentů ČR - Veselá, Zuzana (2008)
Práce mapuje na základě zásadních dokumentů strategii EU v oblasti cestovního ruchu a její priority a pátrá po tom, zda a jak se tyto priority odrážejí v českých koncepčních dokumentech. Zkoumá současný stav situace, zabývá se pouze dokumenty aktuálními. Práce dochází k závěru, že české koncepční dokumenty v zásadě v souladu s prioritami EU jsou a být musí. Vycházejí totiž ze stejných cílů obecného hospodářského vývoje, jak je stanovují nadřazené strategické dokumenty. Odlišná míra důrazu na jednotlivé priority je dána jejich aplikací na konkrétní podmínky země. Bezprostřední vliv strategických dokumentů EU na české koncepční materiály objektivně prokázat nelze.