Zahraniční politika Itálie na přelomu tisíciletí s důrazem na bezpečnostní problematiku - Turečková, Iva (2008)
Diplomová práce se zabývá italskou zahraniční politikou vlády koalice Domu svobod v letech 2001-2006 se zaměřením na bezpečnostní problematiku. Charakterizuje tradiční priority italské zahraniční politiky, na jejichž základě sleduje vývoj zahraničněpolitického kurzu Itálie pod vedením Silvia Berlusconiho. Analýza transatlantických vztahů je doplněna pojednáním o postoji Itálie k evropskému integračnímu procesu a k vybraným strategickým sférám italského národního zájmu. Cílem práce je zhodnotit pravdivost hypotézy o změně tradiční zahraničněpolitické orientace Itálie, která je s touto vládou často dávána do spojitosti. Poslední kapitola je z tohoto důvodu věnována postavení Itálie v boji proti terorismu, které představuje jeden ze základních bodů sporu.