Zahraniční politika Itálie na přelomu tisíciletí s důrazem na bezpečnostní problematiku - Turečková, Iva; Dubský, Zbyněk, 1974-; Krátký, Karel, 1930-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Diplomová práce se zabývá italskou zahraniční politikou vlády koalice Domu svobod v letech 2001-2006 se zaměřením na bezpečnostní problematiku. Charakterizuje tradiční priority italské zahraniční politiky, na jejichž základě sleduje vývoj zahraničněpolitického kurzu Itálie pod vedením Silvia Berlusconiho. Analýza transatlantických vztahů je doplněna pojednáním o postoji Itálie k evropskému integračnímu procesu a k vybraným strategickým sférám italského národního zájmu. Cílem práce je zhodnotit pravdivost hypotézy o změně tradiční zahraničněpolitické orientace Itálie, která je s touto vládou často dávána do spojitosti. Poslední kapitola je z tohoto důvodu věnována postavení Itálie v boji proti terorismu, které představuje jeden ze základních bodů sporu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; Itálie; diplomové práce; Italy; master's theses