Úloha Due diligence v procesech M&A - Galgonek, Jan (2008)
Organický růst každé společnosti je bezesporu žádoucí. Jednou ze strategií, která růstu společnosti napomáhá, jsou fúze a akvizice. Fúze společností jsou často považovány za nejlepší způsob generovaní vyšších zisků, zvyšování tržního podílu a rozšiřování tak klientské základny, na druhou stranu s sebou nesou řadu skrytých problémů. Transakční proces je značně složitý, zdlouhavý a komplexní z hlediska oblastí, které musí být prozkoumány a z hlediska otázek, které musí být investorovi zodpovězeny. Nástrojem úspěšného řízení potenciálních rizik v souvislosti s transakcí je proces zvaný due diligence, nebo-li předinvestiční prověrka kupované společnosti, která je svou povahou a úlohou jednou z nejzásadnějších fází transakčního cyklu.