Slavonicko - přeshraniční spolupráce v oblasti cestovního ruchu - Nováková, Barbora (2008)
Práce se zabývá tématem přeshraniční spolupráce v cestovním ruchu v oblasti česko-rakouského pohraničí. Úvodní kapitoly se zabývají cestovním ruchem obecně - formy, druhy, předpoklady rozvoje. Dále se pak řeší problematika regionální politiky. Charakteristika česko-rakouského příhraničního regionu. Následuje kapitola týkající se Euroregionů. Dále je popsána historie česko-moravsko-rakouských vztahů. Přeshraniční spolupráce ? spolky, postavení krajů. Atraktivity v území. Doporučení pro rozvoj cestovního ruchu v příhraničním regionu. Výsledky dotazníkového šetření ? povědomí o Slavonicku a dotazník pro návštěvníky Slavonic. Statistické údaje ? CR v ČR 2007. Nakonec - zhodnocení situace a SWOT analýza česko-rakouského příhraničního regionu.