Oční kamera teorie a praxe - Rázek, Zdeněk; Horný, Stanislav, 1955-; Vilím, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Stopování zraku pomocí oční kamery umožňuje exaktně měřit směr pohledu testované osoby. Systém je složen ze dvou kamer, kdy jedna snímá oko respondenta, zatímco druhá zaznamenává jeho zorný úhel. Spojením obou signálů pak vzniká výstupní video, na kterém je vidět směr pohledu testované osoby a pohybující se červený bod znamenající místo ostrého vidění, tedy to místo, kam se respondent přesně dívá. Výhoda oční kamery spočívá v přesném zaznamenání pohybu zraku, kdy je na rozdíl od jiných technik kvalitativního výzkumu vyloučen subjektivní dojem testovaných osob. Právě proto nachází své uplatnění v marketingových výzkumech, stejně tak jako při návrhu designu webových stránek, reklamních sdělení či televizních spotů. Mezi druhou významnou skupinu využití oční kamery patří přímá a nepřímá interakce člověka s počítačem. V přímé interakci nahrazuje oční kamera vstupní zařízení počítače a usnadňuje tak jeho ovládání především tělesně postiženým lidem. Při nepřímé interakci slouží jako diagnostický nástroj díky níž počítač analyzuje místo fixace zraku a vyvolává tím nějakou další akci.
Vedoucí práce: Stanislav Horný
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses