Kurzová politika České republiky na cestě do eurozóny - Rusá, Kateřina (2008)
Tato diplomová práce se zabývá vstupem České republiky do eurozóny, jeho možnými přínosy a riziky. Je věnována také konvergenci úrovně české ekonomiky k úrovni ekonomik evropských. Klíčovou otázkou je stupeň připravenosti České republiky na přijetí eura za svou měnu a na vzdání se své autonomní monetární politiky. Práce obsahuje analýzu závislosti českého exportu a importu na kurzu české koruny. Okrajově je práce věnována také samotnému vývoji kurzu české koruny.