Plnění Miléniových cílů v Jemenu - Čáslavská, Markéta (2008)
Tato diplomová práce se zabývá stavem plnění Rozvojových cílů tisíciletí v Jemenu a snaží se odpovědět na otázku, zda jsou do stanoveného roku 2015 splnitelné. Zkoumání vychází z první části práce, která se věnuje celkové situaci v zemi, zejména její hospodářské struktuře. Mnohé její atributy jasně ukazují typické charakteristiky rozvojových zemí, zvláště těch nejchudších. Je to zejména nadpoloviční většina pracovní síly zaměstnaná v zemědělství a velmi silná závislost na primárních odvětvích, obzvláště těžbě ropy. Její vývoz přináší nemalé příjmy, v ekonomické úrovni Jemenu se to však prakticky neodráží. Na potřebné investice do lidského kapitálu vláda nachází finanční prostředky ve státním rozpočtu jen ve velmi omezené míře. Rozvoj země je následkem toho značně závislý na mezinárodních dárcích. Z osmi Miléniových cílů má Jemen dle posledních hodnocení šanci dosáhnout pouze dvou ? všeobecného základního vzdělání a snížení dětské úmrtnosti. Rozhodně by však měl vyvinout maximální úsilí ve všech stanovených oblastech.