Postavení Brazílie v mezinárodním obchodu - Žánová, Veronika (2008)
Brazílie je regionální velmocí Jižní Ameriky a brazilské společnosti začínají být úspěšnými i vně federální hranice. Smlouvy z Tordesillas (1492) a z Madridu (1750) oddělily toto území od zbytku kontinentu a položily tak základy k jeho diferenciaci, a to ve všech ohledech: v jazyce, kultuře, historii, současné pozici ve světové ekonomice i v předpovědích o budoucím vývoji. Spolu s Indií, Čínou a Ruskem je zařazena do skupiny nejrychleji rostoucích ekonomik světa (BRIC´s). Faktem ovšem také je, že Brazílie není poprvé označena za perspektivní ekonomiku s růžovou budoucností.