Webové aplikační frameworky pro rychlý vývoj aplikací - Válek, Ondřej (2008)
Práce se zabývá frameworky pro rychlý vývoj webových aplikací. Je určena především vývojářům, kteří vybírají framework pro svůj nový projekt nebo se zajímají o nové možnosti tvorby webových aplikací. Analyzuje pojmy a principy, na kterých frameworky staví. Dále určuje základní vlastnosti, jimiž se vyznačují frameworky určené pro rychlý vývoj webových aplikací. Definuje sadu srovnávacích kritérií, která jsou následně použita při hodnocení dvou vybraných frameworků ? Ruby on Rails a CakePHP. Praktická část popisuje implementaci referenční aplikace s použitím obou frameworků. Závěr práce odvozuje ze získaných poznatků, pro jaké aplikace jsou tyto frameworky vhodné.