Postavení USA ve světě a jeho budoucnost - Fiala, Jan (2007)
Práce se soustředí na současný vývoj USA se zaměřením na jeho postavení spíše z hlediska toho, co toto postavení určuje, co stojí v pozadí za dosaženým úspěchem a co pomáhá získáné postavení udržet, popřípadě co ho ohrožuje. V první části jsou nastíněny základní charakteristiky USA pomocí vybraných ukazatelů. Následně práce rozebírá aktuální vývoj v USA, především dopady hypotéční a úvěrové krize a možný nástup recese. Druhá část je těžištěm této práce, popisuje a hodnotí faktory, které dle mého názoru, nejvíce přispěly k získání dominatní pozice USA, a zároveň ovlivňují a určují současné postavení. Prvním faktorem je dolar. S tématem dolaru jsou spjaty další dvě problémové oblasti USA ? mohutné zadlužení a deficit obchodní bilance, které budou krátce rozebrány. Třetím faktorem je vojenská dominance a politické postavení USA. Posledním analyzovaným tématem je technologická vyspělost, zdroj hospodářského růstu a vztrůstající životní úrovně.