Zaměstnávání osob se zdravotním postižením problematika legislativního zázemí v České republice - Kalátová, Kateřina (2008)
Tato diplomová práce se zabývá účinky nového zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, na motivaci zdravotně postižených osob k práci. Práce je zaměřena na konkrétní skupinu zdravotně postižených osob, a to na klienty domovů pro osoby se zdravotním postižením. I když se nový zákon o sociálních službách zaměstnáváním zdravotně postižených osob přímo nezabývá, mohl by mít na zaměstnanost klientů nejen domovů pro zdravotně postižené osoby významný vliv. Teoretická část diplomové práce se zabývá zaměstnáváním osob se zdravotním postižením v České republice a v Evropské unii. V analytické části práce je zařazena případová studie. Jejím cílem je na konkrétních klientech konkrétního domova pro osoby se zdravotním postižením dokázat demotivaci k práci, kterou s sebou nový zákon o sociálních službách přinesl. V rámci výzkumného šetření byla uplatněna také dotazníková metoda, kdy respondenty jsou domovy pro osoby se zdravotním postižením v České republice. Závěrečná část práce je zaměřena na zdůvodnění potřeby vytvoření vhodnějšího parametrického nastavení stávajícího systému, aby došlo k odstranění či alespoň zmírnění pracovně demotivačních účinků zákona.