Šance otevřené ekonomickou transformací v Česku a Maďarsku - Sigmund, Lukáš (2008)
Tato diplomová práce se zaměřuje na výchozí politicko-ekonomické podmínky československé (později české) a maďarské ekonomiky, které hrály významnou úlohu v jedinečném a neopakovatelném procesu transformace. S pomocí známého popisu socialistického a kapitalistického hospodářství od Janose Kornaiho, jsou analyzovány jak podobné, tak rozdílné podmínky v obou zemích před rokem 1989. Součástí první kapitoly je poukázání na debaty, které se v obou zemích odehrávaly, zejména s ohledem na tzv. ?šokovou terapii? (uplatněnou spíše v ČR) a tzv. ?gradualismus? (který se uplatnil v Maďarsku), dále pak stručný nástin původní myšlenky liberalismu v pojetí Ludwiga von Misese. Kapitola druhá pojednává o konkrétní makroekonomické analýze raných fází transformace, transformačním poklesu (vysvětleném pomocí Schumpeterovy teorie špatných investic), transformačních ?polštářích?, dále pak o rozdílných metodách privatizace. Poněkud váhavá a nedostatečná mezinárodní finanční pomoc zemím SVE ze strany ES v raných dobách transformačního procesu je pojítkem druhé a třetí kapitoly, ve je také blíže popsána značná nepřipravenost ES na politický vývoj událostí v 90. letech v zemích SVE a zdlouhavá přístupová jednání kandidátských zemí rezultující v přijetí do EU roku 2004. Čtvrtá a poslední kapitola se pokouší prokázat, byť pomocí mnohdy kritizovaných a nedokonalých multikriteriálních hodnocení, že je možno pozorovat jistý pozitivní vývoj v kvalitě právního, institucionálního a ekonomického rámce v ČR a Maďarsku, coby důsledek nutné implementace evropských právních norem. S odkazem na Světovou ročenku konkurenceschopnosti a Zprávu o globální konkurenceschopnosti naznačuji hlavní výzvy, pokroky a nedostatky v ekonomikách ČR a Maďarska.