Lisabonská strategie a problémy jejího naplňování v České republice - Nováčková, Eliška (2008)
Práce pojednává o problému konkurenceschopnosti Evropské unie, který nabyl na důležitosti především v průběhu devadesátých let. Popisuje okolnosti vzniku Lisabonské strategie, nejkomplexnějšího programu reforem zaměřeného na růst konkurenceschopnosti EU, revizi Lisabonské strategie v jejím poločase a zapojení České republiky do jejího plnění. Ve svém závěru se zabývá cílem Lisabonské strategie předehnat ve výkonnosti USA a polemizuje o relevanci měření konkurenceschopnosti světových regionů.