Nedostatky a chyby informační etiky v ČR - Světlík, Aleš (2008)
Hlavním cílem této práce bylo nalezení řešení problémů, které vznikají jako důsledek porušování norem informační etiky v České republice. Toto hledání umožnilo naplnění dalších cílů, zejména porozumění současné situaci a nalezení vzájemných vztahů informační a obecné etiky. Důsledné studium a popis v prvních dvou částech práce přispěly k získání obecného etického povědomí. Na jeho základě bylo možné hodnotit jednotlivé kauzy popsané v třetí části a nalézat konkrétní řešení. Analýza těchto kauz zároveň vedla ke stanovení konečného řešení. Jeho podstata spočívá v nutnosti zavedení intenzivního a důsledného vzdělávání v oblasti informační etiky, zejména naši mladou generaci.