Zvláštnosti podnikatelského prostředí v Libyi - Uhlariková, Jana (2008)
Tato diplomová práce se zabývá specifikami podnikatelského prostředí v Libyi. Pomocí dostupných dat ze zdrojů mezinárodních institucí a rozhovorů s jednotlivci, kteří znají místní podmínky, utvořila autorka přehled a zhodnocení stavu libyjského podnikatelského prostředí. Toto výrazně podléhá politickým náladám v zemi a ve srovnání s ostatními zeměmi regionu se potýká s jedinečnými problémy. Autorka zhodnocuje, že firmy musí rozhodnutí o vstupu na libyjský trh pro jeho komplikovanost a nepřehlednost důkladně zvážit a vybrat k tomu zkušeného obchodního partnera, jehož služby jsou nezbytné hlavně v obchodování s vládním sektorem. Práce udává také základní přehled úskalí libyjského podnikatelského prostředí v oblasti politické, právní, ekonomické, kulturní a z části i technologické.