Český trh práce ve světle konceptu flexicurity - Borochovská, Petra (2008)
V souvislosti s trhy práce se hovoří o konceptu ?flexicurity?, který již několik let úspěšně funguje například v Dánsku. Konceptem ?flexicurity? se zabývá tato práce, ve které jsou také vysvětleny související pojmy flexibilita a jistota trhu práce. Tato práce je dále zaměřena především na zhodnocení flexibility českého pracovního trhu na základě zákoníku práce, který u nás patří k nejvýznamnější právní normě v oblasti pracovního práva. Rovněž je porovnána pružnost trhu práce v ČR a ve vybraných zemích EU. Na flexibilitu pracovního trhu mají vliv jednak pracovněprávní předpisy a jednak také daňové zatížení práce. Proto se další část práce věnuje osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) na českém trhu práce a rozdílnému zatížení příjmů zaměstnanců a OSVČ. Poslední problematikou, kterou se tato práce zabývá je nově zavedený strop na sociální zabezpečení u zaměstnanců, které může mít také dopad na flexibilitu pracovního trhu.