Socioekonomická analýza okresu Náchod - Šubrt, Martin (2008)
Bakalářská práce je zaměřena na socioekonomickou analýzu okresu Náchod. Hlavním cílem práce je vypracování SWOT analýzy. Práce dále zahrnuje jak vlastní historii okresu, tak historii jeho správního členění v minulosti a její vývoj až do současnosti. Geografická analýza zhodnocuje geografickou polohu v rámci Královéhradeckého kraje. Důraz je také kladen na dopravní infrastrukturu. V této souvislosti je zmíněna problematika územního plánování. Součástí práce je také analýza obyvatelstva zabývající se různými demografickými ukazateli. Nejdůležitější ukazatele jsou porovnávány s ostatními okresy Královéhradeckého kraje. Okrajově se práce zabývá politickým složením místní samosprávy, činností neziskových organizací v okrese a realizovanými projekty z fondů Evropské unie.