Postavení Finska v zajišťování světové bezpečnosti - Krčmářová, Lucie (2008)
Práce nejprve vymezuje oblast řešení konfliktů a operací na udržení míru a krizového managementu, a to prostřednictvím definic základních pojmů (bezpečnost, válka, mír, konflikt a peacekeeping), stručného pojetí oblasti ?řešení konfliktů?, jejich prevence a dále charakteristiky činností a role čtyř mezinárodních organizací (OSN, OBSE, EU a NATO) při zajišťování míru (včetně zmínky o přístupu Finska k těmto aktivitám). Dále následuje analýza finské bezpečnostní a zahraniční politiky a finských aktivit pro zajišťování míru pomocí oficiálních dokumentů finské vlády (příp. ministerstva zahraničí a obrany) a publikací finského Ústavu mezinárodních vztahů. Pozornost je věnována i činnostem Marttiho Ahtisaariho a severské spolupráci.