Postavení Finska v zajišťování světové bezpečnosti - Krčmářová, Lucie; Dubský, Zbyněk, 1974-; Rolenc, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Práce nejprve vymezuje oblast řešení konfliktů a operací na udržení míru a krizového managementu, a to prostřednictvím definic základních pojmů (bezpečnost, válka, mír, konflikt a peacekeeping), stručného pojetí oblasti ?řešení konfliktů?, jejich prevence a dále charakteristiky činností a role čtyř mezinárodních organizací (OSN, OBSE, EU a NATO) při zajišťování míru (včetně zmínky o přístupu Finska k těmto aktivitám). Dále následuje analýza finské bezpečnostní a zahraniční politiky a finských aktivit pro zajišťování míru pomocí oficiálních dokumentů finské vlády (příp. ministerstva zahraničí a obrany) a publikací finského Ústavu mezinárodních vztahů. Pozornost je věnována i činnostem Marttiho Ahtisaariho a severské spolupráci.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; Finsko; krizový management; diplomové práce; Finland; crisis management; master's theses