Analýza chemického průmyslu s akcentem na pojištění úvěrového rizika v ČR - Kovář, Zbyněk (2008)
Práce detailně analyzuje jednotlivé sektory chemického průmyslu. Účelem je vyhodnocení rizikovosti firem z chemického průmyslu, na které poskytuje úvěrová pojišťovna pojistné krytí. Práce hodnotí nejen agregované výkonnostní charakteristiky chemického průmyslu, ale také agregované finanční ukazatele firem působících v chemickém průmyslu a jejich platební morálku. Součástí práce je konfrontace závěrů analýzy s reálnými daty úvěrové pojišťovny. Poslední část věnujicí se analýze chemického průmyslu popisuje novou směrnici REACH, která vstupuje v platnost od 1. června 2008. V závěru práce je uvedeno, zda existuje prostor pro úvěrovou pojišťovnu k získání nových klientů z řad chemického průmyslu.