Transformace nemocnic ve Středočeském kraji - analýza hospodaření a úrovně zdravotní péče v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, a.s. v letech 2000 - 2006 - Zemanová, Martina (2008)
Tématem mé diplomové práce je transformace nemocnic ve Středočeském kraji a analýza hospodaření a úrovně zdravotní péče v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, a.s. v letech 2000-2006. Reforma zdravotnictví v České republice, probíhající privatizace nemocnic, platby klientů u lékařů a v nemocnicích, kvalita a dostupnost zdravotní péče jsou v současnosti nejvíce diskutovanými otázkami mezi občany, odborníky i politiky. Středočeský kraj (dále SČK) převzal k 1.1.2003 všechna zdravotnická zařízení kraje z vlastnictví státu do své péče a jako první ze všech krajů přikročil k jejich privatizaci na akciové společnosti. S tím vznikly problémy a otázky týkající se hlavně jejich právní formy, provádění výběrových řízení na prodávaná zdravotnická zařízení, smluv s novými vlastníky (délka povinného zachování zdravotní péče), kvality a dostupnosti zdravotní péče, technického a personálního vybavení a dalších otázek, které dosud nejsou veřejnosti dostatečně vysvětleny. Oblastní nemocnici Mladá Boleslav,a.s. zřídil SČK jako 1 z 5, která tvoří páteř základní a specializované péče v kraji. Její spádovou oblast tvoří téměř 130 tis. obyvatel.V této hlavní časti mé práce se chci zabývat analýzou hospodaření nemocnice v letech 2000-2006 (pro objektivní hodnocení 3 let ve vlastnictví státu a 4 let ve vlastnictví kraje), kvalitou a úrovní poskytované zdravotní péče. Chci se zaměřit především na celkové hospodářské výsledky, ekonomickou nákladovost a jejich vývoj v hodnoceném období, výkonnové ukazatele, investice a výběrová řízení. Výstupem práce by mělo být zodpovězení výše uvedených problémů, zhodnocení hospodářských výsledků a úrovně zdravotní péče před a po transformaci nemocnic SČK. Hospodářská, ekonomická, organizační a jiná doporučení k dalšímu zlepšení činnosti Oblastní nem