Rozvoj islámského bankovnictví v Evropě - Michlíková, Tereza (2008)
Hlavním cílem práce je charakterizovat rozvoj islámského bankovnictví v Evropě. Jsou v ní shrnuty jeho základní principy a produkty. Následně jsou zde analyzovány příčiny rozvoje islámského bankovnictví v Evropě ( přítomnosti islámu v Evropě, globalizace a konkurence finančních služeb ). Popis geografického rozmístění poskytovatelů islámského bankovnictví v Evropě je zaměřen především na Velkou Británii. Práce dále porovnává výhody a nevýhody poskytování islámských finančních služeb přes islámské přepážky nebo plně islámské banky. Upozorňuje na určité aspekty regulace. Věnuje se také překážkám a trendům rozvoje islámského bankovnictví v Evropě.