Kvalita poskytovaných služeb Knihovny Matěje Josefa Sychry - Jičínská, Gabriela; Plášková, Alena, 1949-; Pincová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2008)
Práce se zabývá problematikou aplikace kvality v institucích veřejné správy, konkrétně v knihovnách. Popisuje historický vývoj, koncepce budoucího rozvoje a metody hodnocení kvality v těchto institucích. Na základě těchto informací jsou sestavena kritéria pro posouzení kvality poskytovaných služeb,jež vychází z řady norem ISO 9000 a systému CAF. Praktická část se podrobněji zabývá možností posouzení kvality poskytovaných služeb dle nastavených kritérií u konkrétní knihovny.
Vedoucí práce: Alena Plášková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses