Kontingenční tabulky a jejich využití ve výzkumu - Huřťák, Ladislav; Hebák, Petr, 1940-2022; Průša, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Diplomová práce se zabývá kontingenčními tabulkami a jejich využitím v sociologických a marketingových výzkumech. Nejprve je stručně zmíněna historie a současnost těchto výzkumů. Poté jsou představeny typy proměnných. Dále jsou popsány problémy spojené s kategorizací dat a následně je pozornost věnována prezentaci a analýze kategoriálních dat. Jsou zmíněny nejčastěji používané testy nezávislosti a míry závislosti. S pomocí čtyřpolní tabulky jsou ukázány různé přístupy k statistické indukci - je porovnán bayesovský a klasický způsob uvažovaní. Jedna z kapitol je věnována korespondenční analýze. Aplikační část diplomové práce tvoří sociologická analýza pracovní orientace občanů USA. Data byla získána při General Social Survey 2006. Jsou zkoumány faktory ovlivňující motivaci k práci. Studie má dvě hlavní témata. Udržení osvědčených zaměstnanců ve firmě a závislost ročního příjmu na dosaženém stupni vzdělání.
Vedoucí práce: Petr Hebák
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; kategoriální data; diplomové práce; categorial data; master's theses