Analýza vývoje hospodaření Královéhradeckého kraje od roku 2001 do současnosti - Tomášková, Dana (2008)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hospodaření krajů na příkladu Královéhradeckého kraje. První kapitola je věnována reformě územní veřejné správy, vzniku krajů a jejich postavení v rámci veřejné správy České republiky. Druhá kapitola se zabývá legislativou upravující hospodaření územní samosprávy a třetí kapitola je věnována samotnému hospodaření krajů. Další kapitoly už pojednávají o hospodaření Královéhradeckého kraje. Čtvrtá kapitola vystihuje situaci hospodaření v současné době. V páté kapitole je provedena analýza vývoje příjmů a v šesté kapitole analýza výdajů Královéhradeckého kraje od roku 2001 do roku 2007. Cílem této práce je zjistit jaké podmínky má kraj k plnění svých samosprávných činností, jaká je struktura příjmů a výdajů kraje a jakou má zastupitelstvo možnost tuto strukturu ovlivňovat.