Úloha Evropské centrální banky při realizaci Evropské měnové unie - Musilová, Zuzana (2008)
Bakalářská práce v první části zachycuje historický vývoj hospodářské a měnové unie, vznik Evropské centrální banky, charakterizuje její postavení v měnové politice, její cíle, funkce a úkoly, a orgány, které o měnové politice rozhodují. Druhá kapitola se zabývá nástroji, které ECB používá pro řízení měnové politiky, jednotnou měnou euro a také funkcí bankovního dohledu ECB nad národními bankami. Třetí, poslední část, se snaží zhodnotit činnost ECB v uplynulých letech. To, jak si vedlo nejen euro a ekonomika eurozóny, ale také jak je ECB vnímána mezi odborníky i obyvateli EU.