Pojištění majetku a využití modelování expozice - Musilová, Jana (2008)
Práce je zaměřena na pojištění majetku v souvislosti s rizikem přírodních katastrof. Objasňuje základní pojmy používané v pojišťovnictví, popisuje pojistné produkty určené pro pojištění majetku, zmiňuje důležitou roli zajištění a zajistného trhu. Hodnotí závažnost přírodních katastrof z celosvětového pohledu a z hlediska České republiky. Hlavní problematikou je jednak možnost stanovení rizika povodní v různých oblastech a jednak odhad pravděpodobnostního rozdělení škod v pojistném kmeni. Metoda stanovení rizika je ukázána na vzorovém portfoliu pojistných smluv.