Pojištění majetku a využití modelování expozice - Musilová, Jana; Marek, Luboš; Vohlídal, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Práce je zaměřena na pojištění majetku v souvislosti s rizikem přírodních katastrof. Objasňuje základní pojmy používané v pojišťovnictví, popisuje pojistné produkty určené pro pojištění majetku, zmiňuje důležitou roli zajištění a zajistného trhu. Hodnotí závažnost přírodních katastrof z celosvětového pohledu a z hlediska České republiky. Hlavní problematikou je jednak možnost stanovení rizika povodní v různých oblastech a jednak odhad pravděpodobnostního rozdělení škod v pojistném kmeni. Metoda stanovení rizika je ukázána na vzorovém portfoliu pojistných smluv.
Vedoucí práce: Luboš Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; přírodní katastrofy; pojištění majetku; diplomové práce; natural disasters; property insurance; master's theses