Konvergence ČR k EU a perspektiva přijetí eura - Vilímková, Jana (2008)
Tématem diplomové práce je zhodnocení vývoje reálné a nominální konvergence ČR k EU a zkoumání připravenosti České republiky na přijetí eura. Práce se zabývá teoretickými koncepty konvergence, jako je zákon jedné ceny, teorie parity kupní síly či Balassa - Samuelsonův model. Shrnuje, která kritéria se k hodnocení procesu konvergence používají, a blíže analyzuje, jak Česká republika plní maastrichtská konvergenční kritéria. V závěru práce jsou shrnuty aktuální problémy hospodářské politiky ČR, které jsou překážkou přijetí společné měny eura. Práce se mimo jiné zabývá otázkou, v jakém časovém horizontu je možné přijetí eura očekávat.