Trendy zdanění v Evropské unii a jejich dopad na Česko - Bednářová, Soňa (2008)
Cílem práce je poskytnout souhrnný pohled na daňové trendy v Evropské unii. První kapitola je věnována charakteristice Evropské unie. Další část práce se zabývá daňovou strategií, tj. legislativou přímých a nepřímých daní. Podstatnou část práce tvoří analýza daňových trendů, která se zabývá daňovou kvótou Evropské unie, strukturou daňových příjmů v Evropské unii a daňovým určením v Evropské unii. Dále jsou analyzovány daně ze spotřeby, daně z práce, kapitálové daně a daně ekologické. Poslední část této práce se zabývá změnami v daňových systémech jednotlivých členských států Evropské unie a změnami v daňovém systému České republiky, které jsou ovlivněny Evropskou unií.