Vztah státní správy a samosprávy v České republice - Vinkler, Vladimír (2008)
Účelem této diplomové práce je podrobně zanalyzovat vztahy, které panují uvnitř systému veřejné správy v České republice, a to zejména mezi jejími dvěma subsystémy. V úvodu se pokouší nastínit, co je to stát a jaké jsou jeho vazby na státní správu, resp. samosprávu. Další část práce se zaměřuje na vymezení územních samosprávných celků a právních předpisů vztahujících se k jejich činnosti, v obecné rovině si všímá působnosti a kompetencí těchto celků, možností státu do těchto kompetencí zasahovat a dozorovat jejich výkon. Dále se také snaží přiblížit, jak je systém veřejné správy v České republice organizován a v celém svém průběhu se snaží nastiňovat, jaké problémy mohou být s tímto systémem spojeny.