Trh práce, vláda a jejich vzájemná interakce - Pavlíček, Tomáš (2008)
Práce popisuje některé souvislosti fungování pracovního a politického trhu.Snaží se najít odpověď na otázku jak vývoj mzdové diferenciace, nezaměstnanosti a působení odborů ovlivní politické prostředí a jeho zpětné působení na pracovní trh. Teoreticky vychází z teorií fungování pracovního trhu a některých závěrů z oblasti teorie veřejné volby. V praktické části práce analyzuje situaci v české Republice. Popisuje souvislost vývoje volebních preferencí s parametry trhu práce a souvislost implementovaných politik s politickým cyklem. Výsledkem je závěr o existenci politicky cyklických efektů na trhu práce během posledních čtyř volebních období.