Trh práce, vláda a jejich vzájemná interakce - Pavlíček, Tomáš; Ševčík, Miroslav, 1958-; Adamec, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2008)
Práce popisuje některé souvislosti fungování pracovního a politického trhu.Snaží se najít odpověď na otázku jak vývoj mzdové diferenciace, nezaměstnanosti a působení odborů ovlivní politické prostředí a jeho zpětné působení na pracovní trh. Teoreticky vychází z teorií fungování pracovního trhu a některých závěrů z oblasti teorie veřejné volby. V praktické části práce analyzuje situaci v české Republice. Popisuje souvislost vývoje volebních preferencí s parametry trhu práce a souvislost implementovaných politik s politickým cyklem. Výsledkem je závěr o existenci politicky cyklických efektů na trhu práce během posledních čtyř volebních období.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; nezaměstnanost; veřejná volba; diplomové práce; unemployment; public choice; master's theses