Judikatura Evropského soudního dvora v oblasti přímých daní a její vliv na legislativu ve vybraných členských státech - Dostálová, Kateřina (2008)
Vytvoření jednotného vnitřního trhu je jedním z hlavních cílů Evropské unie. Daně a tedy i přímé daně mohou vytvářet překážky fungování jednotného trhu a mohou být diskriminační. Proto je nutná jejich harmonizace. U přímých daní hovoříme o negativní harmonizaci založené na odstraňování diskriminačních opatření pomocí rozsudků Evropského soudního dvora. Práce popisuje postavení ESD, způsob jeho rozhodování a dopad jeho rozsudků z oblasti přímých daní na členské státy. Klade si za cíl ověřit základní tezi, že soudy členských států a následně i zákonodárná moc zohledňují při své činnosti v oblasti přímých daní judikaturu ESD.