Judikatura Evropského soudního dvora v oblasti přímých daní a její vliv na legislativu ve vybraných členských státech - Dostálová, Kateřina; Vítek, Leoš, 1970-; Krejsa, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Vytvoření jednotného vnitřního trhu je jedním z hlavních cílů Evropské unie. Daně a tedy i přímé daně mohou vytvářet překážky fungování jednotného trhu a mohou být diskriminační. Proto je nutná jejich harmonizace. U přímých daní hovoříme o negativní harmonizaci založené na odstraňování diskriminačních opatření pomocí rozsudků Evropského soudního dvora. Práce popisuje postavení ESD, způsob jeho rozhodování a dopad jeho rozsudků z oblasti přímých daní na členské státy. Klade si za cíl ověřit základní tezi, že soudy členských států a následně i zákonodárná moc zohledňují při své činnosti v oblasti přímých daní judikaturu ESD.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; přímé daně; diplomové práce; direct taxation; master's theses