Žena na trhu práce - Šrutková, Martina (2008)
V diplomovej práci je venovaná pozornosť možným zdrojom nerovností v postavení žien na trhu práce na Slovensku, kam patria prežívajúce stereotypné názory, spoločensky akceptované normy a zaužívané vzorce správania, na základe ktorých dochádza k tradičnému rozdeleniu na ?mužské? a ?ženské? role, a to nielen vo svete práce ale aj rodiny. Ďalej je v práci predstavený vývoj základných demografických a ekonomických charakteristík, ktorý poukazuje na obmedzené šance a príležitosti žien v platenom zamestnaní. Pohľad na deľbu rodinných a pracovných povinností v rodinách Prešovského kraja, sprostredkuje výskum, z ktorého vyplýva, že pri riešení tohto nielen ?ženského? problému má svoje nezastupiteľné miesto muž ? otec rodiny.