Teorie devizových kurzů a prognózování - Suchánková, Barbora (2008)
Tato práce se zabývá tématikou devizových kurzů. V teoretické části definice devizového kurzu, jeho základní charakteristiky, a vývoj devizového kurzu. Následují základní teorie pro predikci devizového kurzu v dlouhodobém období, fundamentální analýza: teorie parity kupní síly, teorie parity úrokové míry, mezinárodní Fischerův efekt a teorie platební bilance. Dále je fundamentální analýza pro predikci kurzu v krátkém období, která se zaměřuje na grafické metody pro zkoumání vývoje kurzu, a matematicko-statistické metody. Analytická část práce ověřuje závěry teorie parity kupní síly, teorie parity úrokové míry a metodu klouzavého průměru na vývoji CZK/GBP.