Přínosy a rizika přijetí eura v České republice - Štěpničková, Zuzana (2008)
V práci vycházím z Mundellovy teorie optimálních měnových zón (OCA) a zabývám se jejím vývoje v čase. Aplikací jednotlivých kritérií OCA používaných v současnosti posuzuji připravenost České republiky na přijetí eura. Podstatou práce je vyhodnotit změny, které nastaly v okamžiku přijetí společné evropské měny v zemích eurozóny, a jaké důsledky z nich plynou pro Českou republiku. Zaměřila jsem se na hlavní makroekonomické ukazatele ? produkt a cenovou hladinu. Práce potvrdila, že Česká republika není dosud dostatečně připravena na přijetí eura, tedy náklady členství v eurozóně by pravděpodobně převýšily přínosy.