Postavení eura ve světové ekonomice - Mika, Jan (2008)
Práce hodnotí dosavadní úlohu eura ve světové ekonomice a přibližuje jeho možný budoucí vývoj v souvislosti s jeho postavením vůči americkému dolaru. Význam eura je v práci hodnocen nejprve v kontextu evropské měnové integrace a následně v kontextu globálním, s důrazem na otázku, zda se euro může stát hlavní měnou světové ekonomiky. Dále se práce zaobírá vyhodnocením významu eura pro Českou republiku v kontextu jejího budoucího začlenění do EMU.