Postavení Norska v evropském integračním procesu - Vencovská, Kateřina (2009)
Tato bakalářská práce zjišťuje a popisuje, jaké je postavení Norska v rámci evropského integračního procesu. Zabývá se jak současnou situací, tak i vývojem vztahů od konce 2. světové války. Charakterizuje ekonomiku Norska a její vývoj. Věnuje se aktuálnímu problému světové ekonomické krize a vnitřní politické situaci po letošních zářijových volbách. Dále je zmapován postoj Norska k evropské integraci. Důraz je kladen především na vývoj vztahů s EU. Uveden je i přehled, jak se Norsko zapojuje do mezinárodní dělby práce právě ve vztahu k EU. Většina norské spolupráce s EU se odehrává prostřednictvím EFTA, o kterém je zde také zmínka. Součástí práce je i určení integračního potenciálu Norska a odpověď na otázku, co by Norsku úplná integrace do EU přinesla.