Výběrový experiment - preference horolezců při výběru lezeckých oblastí - Petrovajová, Gabriela; Melichar, Jan, 1975-; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Tato práce se zabývá aplikací metody výběrového experimentu při modelování poptávky po rekreaci po skalním lezení v České republice. Cílem práce je zjistit, které atributy ovlivňují lezce při volbě, kam pojedou lézt nejvíce a odvodit jejich implicitní cenu. Dále práce zjišťuje socio-ekonomickou strukturu respondentů. Teoretická část práce zahrnuje vysvětlení potřebných ekonomických pojmů, podrobný popis metody výběrového experimentu a přehled studií, které zkoumají oblast skalního lezení. V praktické části je krok za krokem popsán přesný postup aplikace metody výběrového experimentu - průběh přípravy dotazníku, sběr dat, analýza dat a interpretace výsledků. K analýze dat je použit Conditional logit model.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses