Procesy reálné a nominální konvergence v rozšířené EU - Mikulka, Jakub (2009)
Tato bakalářská práce se zabývá reálnou a nominální konvergencí v Evropské unii. Zvláštní pozornost je věnována rozdílům v konvergenčních procesech mezi starými a novými členskými zeměmi EU. Beta i sigma konvergence je testována na úrovni států i regionů NUTS 1 a NUTS 2 mezi léty 1995-2006. Výsledky jsou zasazeny do teoretického rámce Solowova-Swanova modelu a nové ekonomické geografie. Dále je ilustrován Balassův-Samuelsonův efekt a jeho působení v EU.